4 Ekim 2008 Cumartesi

*BELEDİYE EKMEK FABRİKASINI KİM İŞLETMELİ ?

Sosyal belediyeciliğin giderek yaygınlaştığı ülkemizde İstanbul—Ankara’dan başlayarak yüzlerce il,ilçe belediyeleri genellikle” HALK EKMEK” adı ile doğrudan belediye fabrikaları kanalı ile veya kurdukları şirketler aracılığı ile daha ucuz ve daha hijyenik ekmeği düşük fiyatla üreterek “maliyetine” halkın hizmetine sunmaktadır. Satış ise ekmek satış büfeleri ile veya dağıtım firmaları aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Belediyelerin rekabeti olumsuz etkilediği yönündeki şikayetler ise Rekabet Kurumu Başkanlığınca her seferinde red edilmiştir.
EKMEK…SU…TOPLUTAŞIMA…halkın her gün kullandığı ve belediyelerin doğrudan etkili olması gereken üçlüdür. Mersin’de ekmek fiyatının 30YKR’dan 40YKR’a arttırılması EKMEK olgusunu tekrar gündeme getirmiştir.

Sorunu açmak için bu konuda geçmişte o dönem Belediye Başkanının kararında yönlendirici olduğum bir olayı aktarmak isterim. 1984 /1989 döneminde (o tarihlerde ekmek fiyatları belediyelerce belirleniyordu) hatırlamadığım bir tarihte fırıncılar odası ile belediye fiyat da uzlaşamadı. Oda yöneticileri istedikleri fiyat verilmezse ertesi gün Mersin’de fırınlar dışında ( market,bakkal,büfe) ekmek vermeyeceklerini dayatıyordu. Bizde Başkana Odanın bu dayatmasına teslim olunmaması gerektiğini,halkın çıkarlarını gözetme durumunda olan belediyenin kararlılığını da göstermesi bakımından odanın istemine red yanıtı verilmesini sağladık.Ancak,bu kararı alırken güvencemiz o tarih de işletmesi bir firmaya ihale edilen belediye ekmek fabrikasının üretimini arttırmak ve çevre beldelerden de ekmek temin ederek bakkallarca halka ekmeğin en kısa yoldan ulaşımını sağlamaktı. Ancak,ertesi gün fırıncıların direnişi karşısında çevre beldelerden ekmek nakli başarı ile sağlandı fakat,…o gün belediye ekmek fabrikasının kapısına kilit vurularak işletmecinin Konya’ya kaçtığını öğrendik.Üstelik o tarihte fırıncılar kooperatifinin müdürü de bir ANAP’lı belediye meclis üyesi idi(bu olayı bilen arkadaşlardan biri de o tarih de zabıta müdürü idi,bugün de daire başkanı olarak çalışmakta).

Kapitalist sistemin özü gereği fırıncılar odası kendi üyelerinin çıkarlarına olarak belediyenin ekmek fabrikasını kapattırarak (herhalde bir karşılığı olarak ve de anap’lı meclis üyesi kendi partisinin başarısını ,halkın çıkarlarını hiçe sayarak) belediyeye rest çekmişlerdi. İşte bu örneği de değerlendirerek B.Şehir Belediyesinin ekmek fabrikası işletmeciliğini özel sektöre (müteahhide) vermesi sakıncalı olabilir. Birçok il ve ilçede belediye şirketlerinin ekmek fabrikası işletmeciliği yaptığı bilinmektedir. “Yasal bir engel olmadığını” sandığım ve duyduğum bu modeli Mersin’de deneyebilir. Şu andaki Mersin İmar İnş.Ltd.Şrk.’i yöneticilerinin de bu hizmeti yüz akları ile gerçekleştirebilecek donanıma sahip olduklarına inanıyorum. Mevcut şirket yöneticilerinin yaptıkları hizmetlerde adları bugüne dek şaibeye karışmadığına göre bu arkadaşlara güvenerek ekmek fabrikası işletmeciliğinin müteahhit yerine belediye şirketine verilmesi konusunu değerlendirmeye almakta yarar olabilir.

Hiç yorum yok: