4 Ekim 2008 Cumartesi

*KENT TEMİZLİĞİ ÖZELLEŞTİRME- BELEDİYELER ve SENDİKALAR

Belediyelerin temel görevlerinden olan kent temizliği hizmeti 1984 yılında T.Özal’ın Başbakanlığı ile başlayarak Anap belediyelerince müteahhitler aracılığı ile yaptırılmaya başlanmıştır. Burada iki ilke amaçlanmıştır.Hizmetin sürekli ve daha iyi yapılması(grevin ortadan kalkması dahil) ile işçi ücretlerinin düşüklüğü nedeni ile belediyellerin ekonomik yararı. Bu hizmetin bir anlamda özelleştirilmesi ,giderek park ve oyun alanlarının bakımı,bekçiliği,sivrisinek ile mücadele gibi hizmetlerde ihale kapsamına alınarak yaygınlaştırılmıştır.
Aradan geçen 20 yılda Anap dışındaki partilerde bu uygulamadan vazgeçmedi.Hatta bu işin cazibesi giderek arttı.Kimi Belediye Başkanlarınca bu ihaleler bir anlamda rant kapısı haline dönüştürülmüştür de denilebilir.
Ülkemizde bir taraftan çığ gibi artan işsizler ordusunun varlığı kronik bir sorun olarak ortada iken ,diğer taraftan temizlik müteahhidinde asgari ücret ile çalışmak için binlerce işsiz (politik aracılar da kullanmalarına karşın)yol süpürme işçiliğini bile bulamaz duruma gelmiştir.Öte yandan aynı belediyelerde yüksek ücretle çalışan(1.5milyar lira civarında)fakat çoğunluğuda süpürge işçileri kadarda üretken ve zor koşullarda çalışmayan sendikalı ayrıcalıklı işçi personeller.
Özetle Mersin için onbinlerce işsiz çaresiz ve aç iken ,ikinci olarak asgari ücretle süpürgecilik yapma şansı bulanlar,üçüncü olarak ise yüksek ücretli sendikalı işçiler.
Yukarıdaki ironik ve paradoksal tablo karşısında sendikalarda artık bu bağlamda yeni düşünceler üretmeye başlamışlardır.Gerçekten de ortada kara mizahlık bir durum sözkonusu.Sendikaların artık rasyonel,mantıklı,bilimsel toplu iş sözleşmesi yapmaya alışmaları gerekir.Yukarıda üç grupta özetlenen tablonun gözardı edilmemesi gerekir.
İki konu değerlendirilebilir.
a)Belediye Başkanları temizlik konusunu belediye meclislerinde tartışmaya açmalıdır.Belediye Başkanları fedakarlıkta bulunmalı.Sendikalar da belediyelere güven vererek belediyelerin mali kaybına yol açmayacak ücret politikası ile uzun erimli toplu sözleşme önermeliler.
b)Herşeye karşın temizlik ve park hizmeylerinin “belediye meclislerinin belirlediği ilkeler doğrultusunda “müteahhitler aracılığı ile yapılmasına karar verilir ise şartnamelerde uyum monusunda ve ihalelerdeki kırım oranları arasında yakınlık bakımından B.Şehir belediyesinin eşgüdümü sağlaması konusu değerlendirmeye alınabilir.B.Şehir yasası buna olanak tanımaktadır.Bu gerçekleşir ise ilk kademe belediyelerinin temizlik müteahhitleri ve kırım oranları konusundaki spekülasyonlar azalabilir.Başkanlarda zan altında kalmaktan kurtulur.
Ancak,her iki seçenektede İNSAN UNSURU ve EMEĞİ esas alınmalıdır.Belediyeler ticari kurumlar değildir.Belediyeler ,toplumsal hizmeti esas alan ve ağırlık merkezi İNSAN ve EMEK olan kurumlardır.Şimdi,Sosyal Demokrat CHP belediyelerinin farklılıklarını göstermeleri zamanıdır.

Hiç yorum yok: