4 Ekim 2008 Cumartesi

*KAZANLI – SEYHAN TURİZM PROJESİNE

11 Ekim 2005 tarihli gazete haberinde,”Seyhan-Kazanlı Kıyı Bandı Turizm Projesi” için 49 yıl süre ile “yap-işlet-devret”yöntemiyle Turizm Bakanlığınca 11 Kasım akşamına kadar yani bir ay içerisinde teklif verilebileceği belirtilmiştir.Kazanlı’ dan Seyhan nehrine kadar olan 10 km.lik sahil şeridi kamu arazisi olup,bu alanda tatil köyleri,5 yıldızlı oteller,400 yataklı 2 golf sahası,kongre ve sergi merkezi gibi mekanların bulunacağı ifade edilmektedir.500 milyon dolarlık yatırımın öngörüldüğü projenin gerçekçiliği nedir?
Bu proje uzun yıllardır Mersin’ in gündeminde idi.Fizibilitesi nasıl rasyonel çıkartılmış bilmiyorum. Mersin’de merkezi ve yerel yönetim yetkilileri ile gerçekten “özgür,bağımsız,demokratik düşünce üreten” kurumlar arasında bu proje için konsensus sağlanmışmıdır ? Anılan bölge çevresi ile birlikte entegre olarak düşünülmüş müdür ? Turizm bölgesi olarak örneğin niçin Taşucu-Anamur-Alanya sahil bandı değil de bu alan tercih edilmiş? Kent Konseyi gündeminde tartışıldı mı? Bu gibi konularda Mersin kamuoyu ve iç dinamiklerinin bilgisi ve desteği var mı? Bu sorulara olumlu yanıt alınabileceğini sanmıyorum.
Mersin’in bir şanssızlığı var.Maalesef proje konusunda ağzı laf eden çok fakat,elini taşın altına sokan yok. Bırakın makro projeleri kentin M.İ.Y.gibi bir spor klübünün 90 davetiyesine sahip çıkmayanlar gazete ve T.V. lerde hergün yeni,yeni projelerden bahsederler,Vali ziyaret edilir,T.V. ve gazete sayfaları işgal edilir.Medyatik sivil toplum örgütü yönetimleri keşke kentteki işsizlik ve yoksulluk konusunda da somut,uygulanabilir projeler üretebilseler.
Proje ve yatırım akıl işidir. Bilimsel yönü vardır. Verimlilik,rasyonellik gibi ölçütleri vardır.Çok projeden söz etmek ,çok yatırım yapmak değil,kenti proje mezarlığına dönüştürmektir.Gündeme getirilen Kazanlı-Seyhan projesi gibi birçok proje için Vali öncülüğünde il milletvekilleri,il genel meclisi,B.Şehir meclisi ve Üniversite temsilcilerinin katılımı ile konsensus sağlama geleneği başlatılmalı.Kentin öz gücü,iç dinamikleri harekete geçirilmeden ,bilimsel mantalite olmaksızın “güç birliği” oluşmaz.Tıkanan birçok önemli projenin de önü açılmaz.
11 Kasım’ ı bekleyelim.Umarım yanılgı olur.Kazanlı-Seyhan Projesi için yerli ve yabancı yatırımcılar teklif vermek için sıraya girerler.Bundan mutluluk duyulur.Ancak,aksi durumda da birçok çevreden hesap sormak gerekmez mi? Sorgulama yapmak gerekmez mi?

Hiç yorum yok: