4 Ekim 2008 Cumartesi

*MERSİN B.ŞEHİR BELEDİYESİ VE İTFAİYE

1989—1994 dönemi bilindiği üzere o tarihteki Mersin Belediye Başkanının seçim vaadi olarak ortaya koyduğu (mevcut işçi+memur personele ilave olarak)”5000 KİŞİYE İŞ PROJESİ” nedeniyle belediyenin ekonomik zorluklar yaşadığı yıllardı. Çok sayıda işçi ve memura karşın o dönemde toplu taşıma için otobüs alımı,halen üç belediyenin de kullanmakta olduğu temizlik araçları alımı,taş ocağı işletmeciliği,beton santrali işletmesi ve araçlarının alımı gibi yatırımlarda 1994 yılı Devlet yatırım proğramına koydurulmuştu. Bu projelerin yanında o dönemde gerçekleştirilemeyen fakat 1994 Devlet yatırım proğramına aldırılan bir projede “13 İTFAİYE ARACI ALIMI” idi. Tarafımdan hazırlanan fizibilite raporu D.P.T. tarafından uygun görülmüş olup,o günün koşullarında dış kredi ile gerçekleştirilmesi öngörülmüştü.
Aradan 10 YIL geçti.Kuşkusuz bugün Mersin B.Şehir belediyesinin itfaiye aracı gereksinmesi 13’ ün üzerindedir.Bu konuda görevlilerin 10 yıl önceki gereksinmeyi güncelleştirerek belediye başkanına sunduklarını sanıyorum.Ancak,konu bu değil.Bugünkü koşullarda belediyenin mali olanakları 1994’ den daha olumlu düzeydedir.Dış kredi koşulu ile değişik dönemlerde yapılan ihaleler birtakım nedenler ve söylentiler dolayısı ile iptal edilmişti.
En iyi iyinin düşmanı olduğu ilkesinden hareketle belediyenin acilen 2005 yılında ve “KENDİ BÜTÇE OLANAKLARI İLE” hiç olmaz ise YÜKSEK YAPILAR İÇİN 2—3merdivenli araç alımını gerçekleştirmesi beklenir. Genişleyen belediye sınırları ve özellikle Yenişehir—Akdeniz ve sahil bandındaki yeni belediye sınırları içindeki yüksek yapılardaki olası yangın olayları karşısında mevcut itfaiye olanakları çaresiz kalacaktır.Mersin’ deki yüksek yapıların üst katlarına müdahale edebilecek özellikte itfaiyede merdivenli araç yoktur.Mevcut tek araç ise yaklaşık 15 yıl önce alınan ve sürekli arıza yapar,bir anlamda ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır.
Pis su arıtma,hafif raylı taşıma, çöp döküm alanı ve değerlendirme sorunu elbette gündemde olmalıdır.Fakat,itfaiye aracı gereksinmesi gibi aciliyet arz eden küçük fakat halkın can ve mal güvenliği için önemli projelerde belediyenin yıllık proğramları çerçevesinde kendi öz kaynağı ile gerçekleştirilmelidir.

Hiç yorum yok: