4 Ekim 2008 Cumartesi

*MERSİN ÇÖP PROJESİNDE DIŞ KREDİ KULLANMAK ŞART MI ?

Türkiye’de Belediyeler dış kredi kullanmaya 1980’den sonra başlamıştır. Belediyelerin dış kredi kullanmaya özendirilmesi 1980 sonrasının ekonomik/politik düşüncesi sonucu küreselleşme/ yerelleşme /özelleştirme sarmalı içerisinde düşünülmüştü. Mersin Türkiye’de Dünya Bankası aracılığı ile ÇKGP(ÇUKUROVA KENTSEL GELİŞME PROJESİ) ile ilk dış kredi kullanan belediyelerin başındadır.Bu proje içerisinde Çavuşlu’daki mevcut çöp fabrikasında küçük bir alanda “düzenli depolama” da gerçekleştirilmiştir.
1994 öncesi koşullarında Çimsa Genel Müdürlüğünün de yazılı onayı alınarak Çimsa arkasında Çimsa’nın boşalttığı alan o tarihde çöp döküm alanı olarak imar planına işlenmişti.Hiçbir belde ,köyün kendi sınırları içerisine çöp dökülmesini istemeyeceği dünyada kabul gören bir gerçektir.Görünen o ki Mersin için en uygun çöp döküm alanı olarak yer belirlenmesinin son aşamasına gelinmiştir.
Çöp döküm alanında çöpün değerlendirme teknolojisi bilimsel kuruluşlarca saptanacaktır.Teknoloji olarak ister düzenli depolama yöntemi isterse başka bir model öngörülsün artık her teknolojinin uygulamasını gerçekleştirebilen başarılı ulusal firmalar ülkemizde mevcuttur. Bu nedenle dış kredi kullanarak “müşavir firma”ya ödeme yapmaktansa, yabancı firmalara yüksek birim fiyattan ödemeler yapılmaktansa işi ulusal firma veya firmalara ihale ederek projeyi öz kaynakları ile gerçekleştirmede belediye üç yönden kazançlı çıkacaktır.
1. Türk parasının dışarıya transferi önlenecektir.
2. Maliyetlerinin çok yüksek olması nedeni ile dış kredi kullanarak yapımı düşünülen belediyenin gündemindeki iki önemli”pis su arıtma” ve”toplu taşıma” projesi için belediyenin öz kaynak katkısı/geri ödeme planı için istenilen finans akım tablosu DPT ve Hazine Müsteşarlıklarınca daha olumlu değerlendirileceğinden anılan iki projenin gerçekleşme şansı artacaktır.
3. Dış kredi kullanılması halinde “müşavir firma”ya ödenecek ek ücret ve yüksek birim fiyatlar nedeni ile yüksek maliyet yerine proje daha ucuza mal edileceğinden buradan sağlanacak artı kazanç çöp döküm alanı çevresindeki belde ve köyler halkına B.Şehir Belediyesince hizmet(asfalt,içme suyu,araç yardımı,personel istihdamı v.b…) olarak aktarılabilecektir.Bu konuda ilgili belde,köy yönetimlerine önceden özel destek projesi sunulmalıdır.Bu konuda Valilik önderliğinde protokol yapılması daha da inandırıcı olabilir.
Artık,çöp döküm alanı ile beraber teknolojisi ve projenin uygulama modelinin de bir arada düşünülerek karar verilme zamanıdır.12 yıldır tartışılan bu konuya son verme zamanı gelmiştir.

Hiç yorum yok: