4 Ekim 2008 Cumartesi

*KAÇAK VE RUHSATA AYKIRI YAPILAR TCK’DA

TBMM’de kabul edilen TCK(Türk Ceza Kanunu) ile kaçak ve ruhsata aykırı yapılar için yeni hükümler getirilmiştir.Bu konuda tasarının komisyondan geçen hali TBMM’de değiştirilmiş tir. CHP’nin Anayasa Mahkemesine itirazı ne olacak?
Yürürlükteki İMAR YASASInda zaten ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar için yapyırımlar mevcuttur.Ancak, belediye ve Valilikler çoğu zaman bu konularda gereğini yapmamaktadırlar.Üstel,k mevcut yasada kullanma izini olmayan yapılara yol,su,kanalizasyon,elektrik,telefon gibi alt yapı hizmetlerinin götürülmemeside öngörülmüştür.Bu hüküm de zaten uygulanmıyor.
Uygulanmıyan daha önemli bir konu ise İmar Planlarında Yapılacak Değişikliklerde Uyulması Gereken Yönetmeliktir. Parçacı müdahaleler ile ,imar planlarının bütünselliği,sistematiği yine planı hazırlayan şehir plancılarının muvafakatı,belediye meclisi kararı ve belediye başkanının onayı ile bozulmaktadır.Yasa ve yönetmeliğe aykırı olarak yapılan bu yöndeki değişimlere karşı yargıya itiraz eden de olmayınca yasal olmayan imar planı değişiklikleri gerçekleştirilerek yaşadığımız çarpık kentler oluşuyor.
Sorun TCK’da yapılacak değişiklikler ile çözümlenemez.Ayrıca,TCK’na bu yönde hüküm konmasıda tartışmaya açıktır.İmar yasasında yapılacak bazı küçük değişiklikler ve belediyelere verilecek bir zamanlama ve aksi durumda uygulanacak yaptırımlar ile sorun çözümlenebilir.Kuşkusuz,belediyelerin bu alanda yapacakları bazı uygulamalar için ek kaynağa gereksinmeleri olacakyır.Belediyeler yapılan kaçak yapılara karşı uygulayacakları projeler için Devlet desteğine gereksinme vardır.
Belediyelerin öncelikle beldelerindeki kaçak yapıların tesbitini,burada yaşayan insanların istemlerine ilişkin birebir ciddi bir araştırma yapması ön altbilgi oluşturacaktır.Bu ön çalışma sonrası PİLOY UYGULAMALAR ile uygulanacak KENTSEL DÖNÜŞÜM-YENİLEME projelerinin gerçekleştirilmesine başlanmalıdır.
Mersin’deki kaçak yapılar için belediyeler öncülüğünde çözüme yönelik geniş katılımlı sempozyum yapılmasıda yarar sağlayabilir.Bu sempozyum sonucu alınacak kararlara belediye meclislerinde son biçimi verildikten sonra ,belediyelerce uygulamaya geçilerek hemen somut adımlar atılmalıdır. Yasal düzenleme gerektiren öneriler ise Vali ve il milletvekilleri aracılığı ile Bakanlıklara ve TBMM’ne aktarılmalı ,takibi yapılmalıdır.
TCK’daki kaçak ve ruhsata aykırı yapıların(mevcut halleri ilekorunması biçimindeki)imar planı değişiklikleri ile yasallaştırılması düşüncesi ise kuşkusuz İMAR AFFI demektir.Bunu çağrıştıracak yasal düzenleme ve uygulamalara kesinlikle karşı duruş sergilenmelidir.

Hiç yorum yok: